Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEUSPELA SABOTAŽA UKRAJINE: Rusija nastavlja gradnju brodova bez ukrajinskih delova

Foto: dp.ru

NEUSPELA SABOTAŽA UKRAJINE: Rusija nastavlja gradnju brodova bez ukrajinskih delova

​Crnomorska flota je planirala do 2020. godine da izgradi šest patrolnih brodova projekta 11356.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Druge tri fregate Projekta 11356, čija je izgradnja bila zaustavljena zbog odbijanja ukrajinske kompanije “Zorяmašproekt” da dostavi delove za njih, biće završeni sa ruskim motorima.

To je rekao zamenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov i dodao da će ruska mornarica odlučiti o budućem mestu službe tih brodova, prenosi Glas Moskve.

Ranije je zamenik komandanta mornarice za naoružanje Viktor Bursuk rekao da će tri od šest fregata projekta 11356, koje su u praznom hodu zbog ne-isporuke motora iz Ukrajine, biti dovršene i predate Crnomorskoj floti.

"Oni su položeni i sada su u različitim stepenima spremnosti, njihova izgradnja je otežana upravo zbog odsustva delova, ali za sada to ne ometa njihovo konstruisanje", rekao je Borisov.

Izgradnja druge tri fregate za Crnomorsku flotu suspendovana je zbog nedostatka delova koji su prethodno snabdevani iz Ukrajine.

Međutim, izgradnja gasnih turbinskih motora za ove fregate je savladana i trenutno se obavlja u objektima preduzeća "ODK-Saturn".

Ukupno, Crnomorska flota je planirala do 2020. da izgradi šest patrolnih brodova projekta 11356.

Trenutno, dve fregate projekta su uključene u borbeni sastav Ruske mornarice, a jedna se nalazi na državnim testiranjima.

U fabrici Jantar, četvrti i peti brod, “Admiral Butakov” i “Admiral Istomin”, su u različitim fazama spremnosti.