Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VUČIĆ NAJAVIO: Uskoro poziv Grabar Kitarović da poseti Srbiju

Aleksandar Vučić i Kolinda Graabar - Kitarović

VUČIĆ NAJAVIO: Uskoro poziv Grabar Kitarović da poseti Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se na Velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici da dođe u Srbiju

Srbija
Izvor: RTS

Aleksandar Vučić je naveo da će prilikom te posete biti predstavljeno ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

"I nećemo se stideti i kriti to od srpske javnosti, već ćemo time da se hvalimo", naveo je predsednik napomiući da će to da znači i veću sigurnost i bolji život za Srbe u Hrvatskoj.

Vučić se zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju ognjišta, porodice i srpsko ime i prezime.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća, treća po redu, počela je u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" uz prisustvo predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Na početku su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Naveo je da predsednici Srbije i Hrvatske zaslužuju posebno poštovanje, zahvalnost i podršku u onome što čine i za ono čemu streme.

Kako je rekao, mnogo se proteklih dana govorilo o prošlosti a odnosi Srba i Hrvata ne smeju biti zarobljeniic loše prošlosti.

Skupštini prisustvuju i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori.

Delegatima će se obratiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i dvoje predsednika.

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj.

SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.

Na današnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupili su se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Na Skupštini će biti usvojene izjave, koje će biti dostavljene institucijama Republike Hrvatske i njenoj javnosti, te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj - Majska skupština - održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom je prilikom Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom.

Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.