Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI u Prištini na proleće?

Foto: kossev.info

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI u Prištini na proleće?

Analitičar tzv. Kosova Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško da izglasa Sporazum o demarkaciji sa CG i ne isključuje mogućnost da će Priština imati nove vanredne parlamentarne izbore

Srbija
Izvor: Tanjug/ Novosti

Nije, naime, poznato da li će kosovski parlament i ove sedmice moći da obezbedi dvotrećinsku većinu, neophodnu za ratifikaciju demarkacje sa Crnom Gorom s obzirom na to da Sporazum o tom pitanju ne podržava Srpska lista i opozicioni pokret Samoopredeljenje.

Iako je premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj najavljivao da bi se Sporazum mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove sedmice, sednica nije zakazana, a analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji.

Tahiri je za podgoričku Pobjedu rekao da veruje da će Kosovo na proleće imati vanredne parlamentarne izbore zbog, kako kaže, nemogućnosti delovanja vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.

Tahiri podseća da za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom Kosovo nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja, kako navodi, smatra da se time "Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore".

Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredeljenje, koji smatra da "međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije".

"Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem predloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vreme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija", rekao je Tahiri.