Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
FISKALNI SAVET: Rast plata i penzija opravdan

Novac, Foto Ilustracija

FISKALNI SAVET: Rast plata i penzija opravdan

Rast plata i penzija u javnom sektoru u 2018. ekonomski je opravdan ali ne bi smeo da bude veći od pet odsto, procenjuje Fiskalni savet.

Srbija
Autor: RTS

Na konferenciji "Fiskalna kretanja u 2017. godini i predlog politika za 2018. godinu", Petrović je rekao da se posle tri godine fiskalne konsolidacije prvi put otvara prostor za povećanje potrošnje i to na osnovu postignutih rezultata.

Petrović je ocenio da bi najbolje ekonomsko rešenje što se tiče penzija bilo da se svima poveća za 2,5 odsto, a da se ostatak koristi na delimično vraćanje penzija onima od kojih je uzeto na početku fiskalne konsolidacije pre tri godine.

Najbolje rešenje za plate, kaže Petrović, je linearno povećanje svima za pet odsto.

Istakao je da bi bilo ekonomski štetno da plate i penzije rastu iznad rasta BDP-a jer time ne bi bio postignut privredni rast.

Fiskalni savet, kako je naveo, procenjuje da je fiskalna konsolidacija u užem smislu okončana, da rezultati postignuti u 2017. otvaraju prostor za oko 800 miliona evra koji mogu da se potroše u 2018. a da se održi deficit od 0,5 odsto BDP-a.

Naveo je da najmanje pola iznosa od 800 miliona evra treba iskoristiti za privredni rast u 2018. za koji kaže da nije sjajan u 2017. jer je ispod proseka u odnosu na uporedive zemlje, a drugu polovinu za povećanje potrošnje.

Dobra vest je,ocenjuje, nastavak smanjenja rashoda zbog smanjenja javnog duga, ali upozorava na rizik i opasnost davanja nove garancije za zaduživanje javnih preduzeća.

Ocenio je da bi u 2018. trebalo ukinuti zabranu zapošljavanja u javnom sektoru a da u 2018. prioritet treba da bude povećanje javnih investicija.

Procena je da se u idućoj godini očekuje privredni rast od 3,5 do četiri odsto, a da je procena da će ove godine biti nizak i iznositi od 1,5 do dva odsto, zbog suše i lošeg upravljanja EPS-om.

Petrović je rekao i da se procenjuje da će suficit u 2017. biti oko 20 milijardi dinara.