Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU APELUJE NA KOSOVSKE POSLANIKE: Odustanite od ukidanja Specijalnog suda

Foto: pixabay.com

EU APELUJE NA KOSOVSKE POSLANIKE: Odustanite od ukidanja Specijalnog suda

Kancelarija EU na Kosovu apeluje na povlačenje inicijative za ukidanje zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

"Svaki pokušaj da se opozove ili promeni mandat specijalnih komora ozbiljno narušava takvu obavezu i ugrozio bi zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava koji je obavljen poslednjih godina. Ovo bi štetno uticalo na odnose Kosova sa EU", navodi se u pozivu iz sedišta misije EU u Prištini.

Inicijativu za ukidanje zakona o specijalnim komorama i specijalnom tužilaštvu pokrenula su 22. decembra prošle godine 43 poslanika na Kosovu.

Ta inicijativa, koja je i dalje u toku pred kosovskim parlamentom, podstiče veliku zabrinutost u EU i njenim zemljama članicama.

EU na Kosovu pozdravlja poslednje javne izjave političkih lidera u korist poštovanja obaveza.

Brisel, takođe, pohvaljuje medije i civilno društvo koje je podiglo svoj glas protiv ove štetne inicijative u parlamentu.

"EU čvrsto podržava napredak Kosova u njegovim evropskim integracijama. Napredak Kosova u pravcu integracije u EU, uključujući iskrene napore koje Kosovo ulaže kako bi se zajemčili demokratija, vladavina prava, ljudska prava i pomirenje danas treba više podrške nego ikada pre", navedeno je u pozivu.

Ističe se da kosovski lideri moraju da drže Kosovo čvrsto usidrenim na evropskoj agendi koju deli region Zapadnog Balkana, u skladu sa željama i očekivanjima naroda na Kosovu.

Prištinski list Koha ditore piše da Ramuš Haradinaj – ni posle niza susreta sa međunarodnim diplomatama koje su upozorile kosovske lidere o posledicama povlačenja zakona o Specijalnom sudu – ne menja stav da će s tim u vezi podržati odluku koju donese parlament.

"Premijer nije promenio svoju javnu poziciju o tome", rekao je Haradinajev savetnik za Kohu, a prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Haradinaj, koji je juče boravio u poseti Albaniji, rekao je da je poništavanje zakona o Specijalnom sudu pravedno, ali da će on kao premijer, bez obzira na poziciju svoje partije, poštovati odluku kosovskih poslanika.

Američka ambasada u Prištini ponovo je pozvala kosovske lidere da odustanu od ideje o ukidanju zakona o Specijalnom sudu, prenosi Zeri.

Koha je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da će, ako skupština ukine zakon o Specijalnom sudu, to narušiti kosovske odnose sa vodećim zapadnim zemljama.

"Kosovski lideri biće ignorisani i neće biti pozivani na sastanke, određeni programi pomoći mogli bi da budu obustavljeni, a proces vizne liberalizacije biće kompletno sklonjen sa agende", piše Koha.

"To bi imalo negativne posledice na međunarodne odnose i na 10. godišnjicu nezavisnosti", rekao je neimenovani izvor kosovskom listu.